Pseudalacaspis pentagona (συν. Diaspis pentagona)
Diaspididae, Κοκκοειδή, Ημίπτερα-Homoptera
Προσβάλλει την ροδακινιά, βερικοκιά, κερασιά, δαμασκηνιά, ακτινιδιά, μουριά, καρυδιά και καλλωπιστικά δένδρα.
Ζημιά
Το κοκκοειδές αυτό εμφανίζεται συνήθως στον κορμό και στα κλαδιά και η εικόνα της προσβολής είναι μια πυκνή βαμβακώδης αποικία. Το κοκκοειδές απομυζά χυμούς και σε περιπτώσεις σοβαρής προσβολής μπορεί να προκαλέσει την ξήρανση κλαδιών ή και ολόκληρων των δένδρων.
Σπανιότερα προσβάλλει καρπούς, αλλά όταν αυτό γίνεται, π.χ. στα ροδάκινα προκαλεί κόκκινες κηλίδες που μειώνουν σημαντικά την εμπορική τους αξία ως επιτραπέζια ή προκειμένου για εξαγωγές.
Εχθρός
Τα νεαρά θηλυκά έχουν κιτρινωπό ασπίδιο και από κάτω από αυτό το σώμα τους είναι αχλαδόσχημο, πορτοκαλοκίτρινο. Στην περίοδο ωοτοκίας το σώμα τους γίνεται στρογγυλό και το ασπίδιο υπόλευκο.
Τα αρσενικά άτομα είναι μικρότερου μεγέθους, με ασπίδιο μακρόστενο, με παράλληλες πλευρές και χρώμα λευκό με σκούρα κίτρινη κηλίδα.
Τα ενήλικα αρσενικά είναι πτερωτά με χρώμα ρόδινο ή πορτοκαλί.
Τα θηλυκά φέρουν τα αβγά κάτω από το ασπίδιο και το χρώμα τους διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Από τα πορτοκαλόχρωμα αβγά προκύπτουν αρσενικά άτομα, ενώ από τα λευκά αβγά προκύπτουν θηλυκά άτομα.
Παρατηρείται επίσης στις αποικίες να συγκεντρώνονται κατά ομάδες άτομα του ίδιου φύλου.
Συμπληρώνει 3 γενεές το χρόνο.
Οι πιο επικίνδυνοι μήνες είναι ο Μάιος(αρχές) και ο Ιούνιος(τέλος Ιουνίου -αρχές Ιουλίου) .
Τα ενήλικα της γενιάς που διαχείμασε ωοτοκούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και οι προνύμφες της πρώτης γενιάς εγκαθίστανται στους κλάδους και μυζούν χυμούς.
Οι γενεές διαδέχονται η μία την άλλη ανά 1-1,5 μήνα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Διαχειμάζει σαν συζευγμένο ενήλικο θηλυκό πάνω στο φλοιό των δένδρων.
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Η αντιμετώπιση αρχίζει από νωρίς στο στάδιο ρόζ μπουμπούκι, στις διαχειμάζουσες μορφές με Admiral και Θερινά λάδια στις συνιστώμενες δοσολογίες.
Εν συνεχεία καταπολεμούμε τις προνύμφες τέλος Απριλίου- αρχές Μαϊου και τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.
Τα ευπαθή στάδια της Βαμβακάδας που πρέπει να καταπολεμούνται είναι οι έρπουσες προνύμφες και οι νεαρές προσηλωμένες στο 20% και 70% όταν η προσβολή είναι μεγάλη ενώ σε μικρές προσβολές στο 50% της εμφάνισης τους.
Κατάλληλα αγροχημικά: ΦΕΝΟΞΥΚΑΡΜΠ, ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ, ΧΛΩΡΠΥΡΙΦΟΣ-ΜΕΘΥΛ, ΘΕΡΙΝΑ ΛΑΔΙΑ.
Ο ψεκασμός τέλος Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου έχει σαν στόχο την μείωση του αριθμού των εντόμων που διαχειμάζουν και γίνεται σε ποικιλίες που έχουν συγκομιστεί , γιατί σ' αυτές που είναι να συγκομισθούν δεν μπορεί να γίνει λόγω υπολλειματικότητας των φαρμάκων.
Για την αντιμετώπισή του συστήνεται να ακολουθούνται οι οδηγίες των Γεωργικών Προειδοποιήσεων.
ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΛΗΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ
ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
INSECT IMAGES (Φωτογραφίες Γεωπονικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας για πλήθος καλλιεργειών ,έντομα , μύκητες και όχι μόνο. Απαιτείται εγγραφή, αξίζει όμως τον κόπο)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου