Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ζιζανιοκτονία σε ροδάκινα

Για την καταστροφή των χειμερινών ζιζανίων σε κτήματα ροδακινιάς – νεκταρινιάς όταν το ύψος αυτών είναι περίπου 20 cm, γίνεται ψεκασμός επί της γραμμής φύτευσης σε πλάτος περίπου 1,5 μέτρου με ένα σκεύασμα που περιέχει μια από τις παρακάτω δραστικές ουσίες:


Glufosinate: (BASTA 15SL): σύμφωνα με τις συνιστώμενες δόσεις που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.
Glyphosate 12%, 36%, 45% (ROUNDUP κ.α.) : σύμφωνα με τις συνιστώμενες δόσεις που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.
Diquat: (REGLONE 20 SL.) : σύμφωνα με τις συνιστώμενες δόσεις που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.


Εάν πρόκειται για έδαφος σχετικά καθαρό από χόρτα μπορεί να γίνει εφαρμογή του σκευάσματος Stomp Aqua πάνω στη γραμμή φύτευσης με στόχο ετήσια ζιζάνια που δεν έχουν βλαστήσει ακόμα , για πιο μακροχρόνιο έλεγχο τους. Απαραίτητα μετά την εφαρμογή πρέπει να ακολουθήσει ελαφρύ πότισμα εάν δεν βρέξει τις επόμενες μέρες. (Τέτοιο καιρό συνήθως δεν χρειάζεται). Περισσότερες πληροφορίες και ετικέτα του προϊόντος εδώ.


Προσοχή!!! Να μην ψεκάζεται κανένα μέρος του δένδρου.
Παρότι πιστεύεται ότι εφόσον ο κορμός του δέντρου έχει ξυλοποιηθεί τα ζιζανιοκτόνα δεν προκαλούν πλέον προβλήματα, στην πράξη πολλές φορές έχει διαπιστωθεί το αντίθετο , καθώς παρατηρούνται σχισίματα στους κορμούς ειδικά μετά από εφαρμογές glyphosate ,τα οποία σχισίματα αποτελούν είσοδο για διάφορα ξυλοφάγα έντομα τα οποία δημιουργούν στην πορεία δευτερογενείς εντομολογικές προσβολές.


Να αποφεύγεται ο ψεκασμός κατά τις ώρες της ημέρας που φυσά έντονα.
Με 500lt ψεκαστικού διαλύματος, ψεκάζουμε περίπου 30 στρέμματα επί των γραμμών.


Η καταστροφή των ζιζανίων μεταξύ των γραμμών γίνεται μηχανικά συνδυάζοντας έτσι και την καταστροφή των κλαδιών που αφαιρέθηκαν στο κλάδεμα.


Βασική προϋπόθεση για την καταστροφή των ζιζανίων ειδικά στα νεκταρίνια είναι ότι αυτή πρέπει να γίνει μέχρι την έναρξη του σταδίου ροζ μπουμπούκι , κι αυτό γιατί τυχόν διαχειμάζοντα έντομα που βρίσκουν καταφύγιο μέσα στα χόρτα ,εφόσον με την καταστροφή των χόρτων χάνουν το καταφύγιο τους , ανεβαίνουν στα δέντρα και εξοντώνονται με τον ψεκασμό που γίνεται πριν την ανθοφορία.


Εάν για κάποιο λόγο δεν γίνει η καταστροφή των χειμερινών ζιζανίων εγκαίρως προτιμότερο μετά είναι να την αφήσουμε για μετά την πτώση πετάλων , οπότε μπορούμε ξανά να χρησιμοποιήσουμε εντομοκτόνο με ασφάλεια κατά των εντόμων αυτών (αφίδες ,θρίπες , κλεονοί) ,λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το γεγονός ότι με την καταστροφή των χόρτων άμεσα τα έντομα αυτά στην προσπάθεια τους να βρουν τροφή μεταναστεύουν πάνω στα δέντρα.

Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στην ετικέτα!
Φοράτε μάσκα σωματιδίων.
Φοράτε γάντια κατά την διάρκεια της εργασίας! Μην τα βγάλετε πριν τα σαπουνίσετε καλά, πλένοντας τα- γαντοφορεμένα- χέρια σας με σαπούνι για 4-5 λεπτά.
Μην ρυπαίνετε με τα φάρμακα το νερό άρδευσης η ύδρευσης.
Οι φιάλες ξεπλένονται υπό πίεση με κατάλληλο μηχανισμό ή γίνεται τριπλό ξέπλυμα (τα νερά του ξεπλύματος τα ρίχνουμε στο ψεκαστικό υγρό) και στη συνέχεια αφού καταστραφούν προηγουμένως με τρύπημα, για τη διασφάλιση της μη περαιτέρω χρήσης, εναποτίθενται σε σημεία συλλογής, για ανάκτηση ενέργειας.
Σε περίπτωση επαφής με το δέρμα και εφόσον δεν υπάρχει νερό για να ξεπλύνετε τα χέρια σας, τρίψτε τα με χώμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ!!!!! ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΑ ΓΕΩΠΟΝΟ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ Η ΤΟΝ ΓΕΩΠΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΣΤΕ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕΩΝ: 210 7793777

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου