Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

Stevia εναλλακτική καλλιέργεια για παραγωγή γλυκαντικών ουσιών.

Η Stevia, είναι ένα θαμνώδες φυτό με 150 υποείδη, το οποίο προτείνεται πλέον στους καλλιεργητές καπνού της Ε.Ε. ως εναλλακτική καλλιέργεια.. Τί το ιδιαίτερο έχει αυτό το φυτό;

Ανάμεσα στις πολλές ουσίες που παράγει είναι και η στεβιοσίδη, φυσική γλυκαντική ουσία 300 φορές πιο γλυκιά απ΄τη ζάχαρη. Αυτό την κάνει γλυκήτερη από κάθε φυσική γλυκαντική ουσία, ενώ ξεπερνά ακόμη και τεχνητές όπως η ασπαρτάμη. Σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι το γεγονός πως δεν είναι θρεπτική. Δεν περιέχει υδατάνθρακες ή άλλα λιπαρά συστατικά, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η χρήση της απ΄τους διαβητικούς.

(Όπως κάθε σακχαρίτης περιέχει μία θερμίδα ανά gr. Όσο και η ζάχαρη δηλαδή. Αλλά αφού είναι 300 φορές γλυκήτερη σημαίνει και 300 φορές μικρότερη ποσότητα για την ίδια γλυκιά γεύση.)

Ως φυτό η Stevia αναπτύσσεται φυσικά, στην Παραγουάη και τη Βραζιλία, ενώ άλλες ουσίες που παράγει είναι οι ισοστεβιόλη, φυτοστερόλες, γιββερελλίνη (φυτοορμόνη) και χλωροφύλλη (φυσική χρωστική), οι οποίες χρησιμοποιούνται επίσης απ΄τη βιομηχανία ποτών και τροφίμων καθώς και απ΄τη φαρμακοβιομηχανία.
Αυτή η περίοδος είναι ακόμη δοκιμαστική για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες ενώ αναμένεται η αδειοδότητηση για την κυκλοφορία της Στεβιοσίδης στην Ελληνική Αγορά. (Κάτι που στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τον Καναδά έχει ήδη ξεκινήσει απ΄τις εταιρείες αναψυκτικών διαίτης)

Το φυτό Stevia φαίνεται δε ότι διαθέτει όλα τα πλεονεκτήματα για να αντικαταστήσει τις καπνοκαλλιέργειες στην Ελλάδα. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια είναι σε εξέλιξη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με πειραματικές καλλιέργειες σε καπνοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, και χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Απομένει να διαπιστωθεί εάν το δημοφιλές σε Λατ. Αμερική και Ασία γλυκαντικό έχει μέλλον στην ελληνική γη.

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των τριών μόνο χωρών (οι άλλες δύο είναι η Ιταλία και η Πορτογαλία), στις οποίες αναμένεται να χορηγηθεί επίσημη άδεια μετά το 2009 για την καλλιέργεια στέβια, που εκτιμάται ότι μπορεί να αντικαταστήσει την καπνοκαλλιέργεια. Αυτό ειπώθηκε σε ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια στέβια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Πεντάπολη Σερρών. Την ημερίδα διοργάνωσε το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης του δήμου Εμμανουήλ Παππά, σε συνεργασία με την Δ/νση Καπνού - Βάμβακος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών και τον καθηγητή της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, κ. Πέτρο Λόλα.
«Οι Έλληνες καπνοπαραγωγοί θα βρεθούν σε δραματική κατάσταση όσο περνά ο καιρός και περιορίζεται η καπνοκαλλιέργεια, ειδικά μετά το 2013», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αντιδήμαρχος γεωργικής ανάπτυξης του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, κ. Χρίστος Λασπάς. «Για το λόγο αυτό, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι, πρέπει η ελληνική Πολιτεία να δραστηριοποιηθεί και να προνοήσει για αυτούς τους αγρότες».

stevia-01.jpg

 

 

http://www.40blog.com/blog.php?user=stavrakas56&note=445

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου