Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Άμεση η ανταπόκριση του Δήμου στο θέμα της καθαριότητας του ποδηλατοδρόμου προς Λουτρό.

Ευχάριστη έκπληξη είχαμε κατά την διάρκεια του πρωινού περιπάτου στον ποδηλατόδρομο προς Λουτρό το Σαββάτο .

Ο Δήμος ανταποκρίθηκε άμεσα και καθάρισε τα σκουπίδια δίπλα από τον ποδηλατόδρομο τουλάχιστον μέχρι εκεί που τελειώνει το κομμάτι με την άσφαλτο. Πολύ θετικό στοιχείο ο μηδενικός χρόνος απόκρισης.

Δυσάρεστη έκπληξη στην ίδια διαδρομή την Κυριακή το μεσημέρι το γεγονός ότι ο δρόμος τελεί υπό καθεστώς ιδιότροπης εγκυμοσύνης και ξεκίνησε αμέσως να γεννοβολά σκουπίδια κυρίως κουτιά μπύρας και πακέτα τσιγάρων .

Αγαπητοί συμπολίτες ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να φροντίζει για τα αυτονόητα πράγματα όπως είναι η καθαριότητα .Αυτονόητο όμως είναι θεωρώ και το γεγονός ότι και εμείς πρέπει να φροντίσουμε για την διατήρηση της καθαριότητας . Οι δρόμοι που χρήζουν καθαριότητας σε όλο το Δήμο έχουν μήκος πολλά χιλιόμετρα και πρακτικά είναι αδύνατο να καθαρίζονται σε εβδομαδιαία βάση. Η αλλαγή στις κακές συνήθειες μας και την νοοτροπία μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάμε είναι πλέον επιβεβλημένη και φανερώνει το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού μας.

Μας αξίζει μια πιο όμορφη και καθαρή πόλη όμως όλοι πρέπει να συμβάλουμε σ΄αυτό.

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πραγματοποίηση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών (Erwinia Amylovora)»

Χθές το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2011 στις 7 το απόγευμα ,πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών (Erwinia Amylovora)» που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξάνδρειας, εγκαινιάζοντας πρόγραμμα ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής μας, για προβλήματα της γεωργικής παραγωγής που απασχολούν τους καλλιεργητές , δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή την στιγμή ο νέος διευρυμένος Δήμος μας είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα (ίσως ο μεγαλύτερος), με καλλιεργούμενη έκταση γης.

Η ημερίδα ενδιέφερε τους γεωπόνους και τους καλλιεργητές μηλοειδών της περιοχής, δεδομένου ότι το βακτηριακό κάψιμο είναι μία από τις σοβαρότερες ασθένειες που προσβάλουν τα γιγαρτόκαρπα (αχλάδι κυδώνι μήλο) , η καταπολέμησή της είναι δύσκολη και η απώλεια παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλη και αφορά την ετήσια παραγωγή των δέντρων αλλά και την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν γεωπόνοι από καταστήματα της περιοχής , πλήθος ενδιαφερόμενων παραγωγών , εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Γεωργίας και εκπρόσωποι της Επιστημονικής Κοινότητας Φυτοπροστασίας.

Στο ξεκίνημα της Ημερίδας έγινε ιστορική αναδρομή για την εμφάνιση της ασθένειας στην Ελλάδα από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Δημητριάδη και τον Φυτοπαθολόγο κ. Δημήτρη Σεργίου.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Λέκτορα Φυτοπαθολογίας Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Καραογλανίδη με θέμα «Συμπτωματολογία-Επιδημιολογία του βακτηριακού καψίματος» και στη συνέχεια παρουσίαση με θέμα «Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης του βακτηριακού καψίματος», από τον κ Νικόλαο Κατή, Καθηγητή Α.Π.Θ. Δ/ντη Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις ενδιαφερομένων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει μία περίληψη αυτών που ειπώθηκαν στην Ημερίδα.

Βακτηριακό κάψιμο: Συμπτωματολογία, Επιδημιολογία και Αντιμετώπιση

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Επιστημονική Ημερίδα για το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών διοργανώνει ο Δήμος Αλεξάνδρειας

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, εγκαινιάζοντας πρόγραμμα ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής μας, για προβλήματα της γεωργικής παραγωγής που απασχολούν τους καλλιεργητές, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών (Erwinia Amylovora)».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

19:00-19:10 Χαιρετισμοί.
19:10-19:20 «Ιστορική αναδρομή του βακτηριακού καψίματος», Εισηγητής: Δημήτριος Σεργίου, Φυτοπαθολόγος, στέλεχος Αντιπεριφέρειας Νομού Ημαθίας.
19:20-19:40 «Συμπτωματολογία-Επιδημιολογία του βακτηριακού καψίματος», Εισηγητής: Γεώργιος Καραογλανίδης, Λέκτορας Φυτοπαθολογίας Α.Π.Θ.
19:40-20:00 «Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης του βακτηριακού καψίματος», Εισηγητής: Νικόλαος Κατής, Καθηγητής Α.Π.Θ. – Δ/ντης Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας.
20:00-20:30 Συζήτηση-Λήξη Ημερίδας.

Η ημερίδα ενδιαφέρει τους γεωπόνους και τους καλλιεργητές μηλοειδών της περιοχής, δεδομένου ότι το βακτηριακό κάψιμο είναι μία από τις σοβαρότερες ασθένειες που προσβάλει τα μηλοειδή και κυρίως την αχλαδιά, η καταπολέμησή της είναι δύσκολη και η απώλεια παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλη στις περιπτώσεις που έχει εξαπλωθεί η ασθένεια στους οπωρώνες

Ανάρτηση του site του Δήμου Αλεξάνδρειας

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Στροφή καρμανιόλα

Φωτογραφία από εφημερίδα Ο ΠΟΛΙΤΗΣ

Το τραγικό δυστύχημα που έγινε τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 2011 έξω από την Αλεξάνδρεια στο 45ο χλμ ΠΕΟ Θεσσαλονίκης-Βέροιας στο ύψος του 3ου ΤΕΑΣ φέρνει στην επικαιρότητα για ακόμα μία φορά την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης στροφής, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας τραυματίστηκαν ή έχασαν τη ζωή τους.
Πρέπει οι αρμόδιοι φορείς (περιφέρεια , νομαρχία ,δήμος ή όποιος άλλος φορέας στην αρμοδιότητα του οποίου υπόκειται αυτός ο δρόμος) να ασχοληθούν με το θέμα αυτό με όποιο τρόπο αυτοί νομίζουν καλύτερο (γιατί προφανώς κάποιοι γνωρίζουν το θέμα καλύτερα από εμάς) προβαίνοντας σε ενέργειες όπως αλλαγή της γεωμετρίας της στροφής ,διαπλάτυνση του δρόμου ,αισθητήρες παγετού σε συνδυασμό με φωτεινούς προειδοποιητικούς σηματοδότες ή ότι άλλο προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί πολύ σύντομα θα θρηνήσουμε κι άλλα θύματα τα οποία ίσως και να είναι δικοί μας άνθρωποι.