Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Πραγματοποίηση Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα: «Το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών (Erwinia Amylovora)»

Χθές το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου 2011 στις 7 το απόγευμα ,πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας, η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Το βακτηριακό κάψιμο των μηλοειδών (Erwinia Amylovora)» που διοργάνωσε ο Δήμος Αλεξάνδρειας, εγκαινιάζοντας πρόγραμμα ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού της περιοχής μας, για προβλήματα της γεωργικής παραγωγής που απασχολούν τους καλλιεργητές , δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή την στιγμή ο νέος διευρυμένος Δήμος μας είναι από τους μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα (ίσως ο μεγαλύτερος), με καλλιεργούμενη έκταση γης.

Η ημερίδα ενδιέφερε τους γεωπόνους και τους καλλιεργητές μηλοειδών της περιοχής, δεδομένου ότι το βακτηριακό κάψιμο είναι μία από τις σοβαρότερες ασθένειες που προσβάλουν τα γιγαρτόκαρπα (αχλάδι κυδώνι μήλο) , η καταπολέμησή της είναι δύσκολη και η απώλεια παραγωγής μπορεί να είναι μεγάλη και αφορά την ετήσια παραγωγή των δέντρων αλλά και την απώλεια του φυτικού κεφαλαίου.

Την ημερίδα παρακολούθησαν γεωπόνοι από καταστήματα της περιοχής , πλήθος ενδιαφερόμενων παραγωγών , εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Γεωργίας και εκπρόσωποι της Επιστημονικής Κοινότητας Φυτοπροστασίας.

Στο ξεκίνημα της Ημερίδας έγινε ιστορική αναδρομή για την εμφάνιση της ασθένειας στην Ελλάδα από τον Δήμαρχο κ. Φώτη Δημητριάδη και τον Φυτοπαθολόγο κ. Δημήτρη Σεργίου.

Ακολούθησε παρουσίαση από τον Λέκτορα Φυτοπαθολογίας Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Καραογλανίδη με θέμα «Συμπτωματολογία-Επιδημιολογία του βακτηριακού καψίματος» και στη συνέχεια παρουσίαση με θέμα «Σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης του βακτηριακού καψίματος», από τον κ Νικόλαο Κατή, Καθηγητή Α.Π.Θ. Δ/ντη Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας.

Ακολούθησαν ερωτήσεις ενδιαφερομένων.

Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχει μία περίληψη αυτών που ειπώθηκαν στην Ημερίδα.

Βακτηριακό κάψιμο: Συμπτωματολογία, Επιδημιολογία και Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου