Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Νομοσχέδιο «ταφόπλακα» για τους παραδοσιακούς παραγωγούς τσικουδιάς αλλά και τσίπουρου. Η κυβέρνηση αποφασισμένη να απαγορέψει την πώληση απευθείας από τους παραγωγούς

Οριστική φαίνεται πως είναι η απόφαση του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προχωρήσει στην σύνταξη Νομοσχεδίου με το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ απαγορεύει στους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς, τους λεγόμενους και «καζανάρηδες» στην Κρήτη, να διαθέτουν οι ίδιοι την τσικουδιά που παράγουν και τους υποχρεώνει να την δίνουν μόνο σε ποτοποιίες !!!
Αυτό προκύπτει από γραπτή απάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά, σε σχετική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος είχε ζητήσει τη λήψη μέτρων και ρυθμίσεων για την προστασία των συγκεκριμένων επαγγελματιών. Μάλιστα είχε προταθεί να επιτραπεί στα παραδοσιακούς καζανάρηδες να μπορούν να τυποποιούν οι ίδιοι την παραγωγή τους, όπως γίνεται και με τους παραγωγούς μελιού.
Στην απάντησή του ο κ. Κουσελάς, αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί ξεκάθαρα στο «καυτό» θέμα της υποχρέωσης των καζανάρηδων να πωλούν την τσικουδιά που παράγουν μόνο σε ποτοποιίες και μάλιστα με ειδικές συμβάσεις, εξηγεί γιατί δεν μπορεί να επιτραπεί η τυποποίηση της τσικουδιάς από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Όμως δίνει ένα δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης επισημαίνοντας πως « η Κοινότητα συναίνεσε, κατά τις συζητήσεις, το έτος 1992, για την εναρμόνιση των φόρων κατανάλωσης, στη διατήρησή του ιδιαιτέρου αυτού καθεστώτος των εν λόγω επιτηδευματιών [(διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών] ακριβώς με το σκεπτικό ότι τούτο αφορά σε πολύ περιορισμένη παραγωγή που προορίζεται για την ίδια χρήση των παραγωγών και όχι για εμπορία, ενώ συνδέεται άμεσα με τις παραδόσεις και τα ήθη και έθιμα του λαού μας».
Επιπλέον και «σε ότι αφορά το θέμα της εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος των (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών, τούτο προσκρούει στο κοινοτικό δίκαιο και οδηγεί ευθέως στον αθέμιτο ανταγωνισμό προς τους ποτοποιούς και τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς, των οποίων τα αντίστοιχα προϊόντα παράγονται και διατίθενται, όπως προαναφέρθηκε, με πλήρη φορολογία και υπό όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται υπό την σχετική κοινοτική και εθνική νομοθεσία και κατόπιν συστηματικών ελέγχων των μονάδων παραγωγής αυτών από τις αρμόδιες αρχές, ενώ ταυτόχρονα έρχεται σε αντίθεση και με τον παραδοσιακό χαρακτήρα αυτού ο οποίος διαφέρει οπωσδήποτε από εκείνον του βιομηχανικού προϊόντος που παρασκευάζεται και διακινείται τυποποιημένο σε μεγάλες ποσότητες».
Και συνεχίζει ότι «ακριβώς δε στους λόγους αυτούς οφείλεται η, βάσει των σχετικών διατάξεων (άρθρο 7 πυρ. Ε) του Ν. 2969/01, ρητή απαγόρευση της εμφιάλωσης και τυποποίησης του προϊόντος απόσταξης των (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών.

Περαιτέρω ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλείται και το καθεστώς των ελέγχων λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της παραγωγής και του προϊόντος οι μεν (διήμεροι) μικροί αποσταγματοποιοί υπόκεινται, λόγω και του μεγάλου αριθμού τους, ουσιαστικά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, οι δε συστηματικοί αποσταγματοποιοί υπόκεινται στο συστηματικό και διαρκή, οι περισσότεροι από αυτούς σε καθημερινή βάση, έλεγχο [έλεγχος της πρώτης ύλης (καταμέτρηση, δειγματοληψία κατά την εισαγωγή στο εργοστάσιο και χημική εξέταση), έλεγχος της όλης παραγωγικής διαδικασίας, διαρκής σφράγιση των αποστακτικών μηχανημάτων και του όλου κυκλώματος της παραγωγής, έλεγχος (καταμέτρηση, δειγματοληψία και χημική εξέταση) του εκάστοτε παραγομένου προϊόντος, έλεγχος της εκάστοτε διακίνησης] από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας (Τελωνειακές και Χημικές Υπηρεσίες του Γ.Χ.Κ.).
Ο κ. Κουσελάς καταλήγοντας ισχυρίζεται ότι «στην περίπτωση ικανοποίησης του σχετικού αιτήματος των (διημέρων) μικρών αποσταγματοποιών - η εμφιάλωση και τυποποίηση του προϊόντος απόσταξης αυτών, δεν παρέχει καμιά απολύτως διασφάλιση για τον έλεγχο της παραγωγής τούτων ή / και της ποιότητας και ταυτότητας του προϊόντος, τούτου επιτυγχανομένου και μόνον με την εφαρμογή των προαναφερθείσων διαδικασιών και ρυθμίσεων που προβλέπονται προκειμένου για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς».

Πηγή Αγρότυπος. Περισσότερα....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου