Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Βομβαρδισμός με νυχτοπεταλούδες εξολοθρεύει εχθρό του βαμβακιού

Η απελευθέρωση δισεκατομμυρίων στειρωμένων νυχτοπεταλούδων στην Αριζόνα σχεδόν μηδένισε τους πληθυσμούς του «ρόδινου σκουληκιού», έναν από τους κυριότερους εχθρούς των βαμβακοπαραγωγών, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του προγράμματος.
Το ρόδινο σκουλήκι στην πραγματικότητα δεν είναι σκουλήκι αλλά η κάμπια ενός εντόμου, της νυχτοπεταλούδας Pectinophora gossypiella. Πριν υποστούν την τελική τους μεταμόρφωση και αποκτήσουν φτερά, οι κάμπιες μασουλούν τις ίνες και τους σπόρους του βαμβακιού και καταστρέφουν τις καλλιέργειες.
Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί της Αριζόνα καλλιεργούν μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία βαμβακιού, η οποία παράγει την τοξίνη BT, ένα φυσικό εντομοκτόνο βακτηριακής προέλευσης.
Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, το ρόδινο σκουλήκι απέκτησε ανθεκτικότητα στην τοξίνη και επανεμφανίστηκε στις καλλιέργειες της πολιτείας.
Η νέα προσέγγιση απέδωσε καρπούς τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή της. Κάθε χρόνο, από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, οι Αρχές της Αριζόνας χρησιμοποιούσαν ψεκαστικά αεροπλάνα για να απελευθερώσουν νυχτοπεταλούδες P.gossypiella, οι οποίες είχαν στειρωθεί με ακτινοβολία που προκαλεί βλάβες στα χρωμοσώματά τους.
Τα ανθεκτικά έντομα που υπήρχαν στην περιοχή διασταυρώθηκαν με τα στείρα έντομα του εργαστηρίου και απέτυχαν έτσι να αφήσουν απογόνους.
Τέσσερα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, οι πληθυσμοί του ρόδινου σκουληκιού στην πολιτεία έχουν μειωθεί κατά 99,9% αναφέρουν ερευνητες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούσον.
Η μελέτη τους δημοσιεύεται στο Nature Biotechnology.
Όπως επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού, η ίδια προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία για την καταπολέμηση κι άλλων εντόμων: της μύγας τσετσέ στη Ζανζιβάρη, τη μεσογειακή μύγα των φρούτων Ceratitis capitata στη Γουατεμάλα και τις μύγες Cochliomyia στις ΗΠΑ, την Κεντρική Αμερική και τη Λιβύη.
Η Μαλαισία, επίσης, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα απελευθερώσει γενετικά τροποποιημένα κουνούπια για την καταπολέμηση του δάγγειου πυρετού.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1231066750

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου